Thuis energie besparen

Thuis energie besparen heeft vele voordelen. Het milieu wordt minder belast en kostbare grondstoffen worden bespaard.

Uiteraard naast het feit dat u hier ook flink veel geld mee kunt besparen. Ook zult u met het besparen van energie, minder belasting gaan betalen.

Op energie zoals gas, water en licht betaald u de volgende energie belastingen:

Stroom
1-10.000 kWh 0.13 ct
10.001-50.000 kWh 0,17 ct

Gas
0-170.000 m³ 0,28 ct
170.001-1 miljoen m³ 0,11 ct

In Nederland geeft een gemiddeld huishouden €1.900 euro per jaar uit aan energie kosten. Besparen op energie kan dus al snel veel geld opleveren, jaarlijks verschillende aanbieders van Energie vergelijken loont!

Thuis energie besparen, zeven tips:

Warm water

Vervang uw CV ketel als deze ouder is dan 15 jaar. Oude CV ketels gebruiker onnodig veel energie. Een kleine investering in een hoog rendement ketel is zijn geld meer dan waard. Vervang ook uw elektrische boiler voor een een efficiënte CV ketel.

Isolatie

Zorg dat uw woning goed is geïsoleerd. Isoleer beter waar mogelijk. Een eenmalige investering bespaart u ieder jaar geld.
Ook kunt u uw huis beter verkopen tegen hogere prijs als deze energie efficiënter is. Enkele voorbeelden: Vervang enkel glas voor dubbel glas, voor de kosten hoef je het niet te laten. De ramen zijn doorgaans voor 37% de plek van warmte verlies. Overweeg bijvoorbeeld: dubbel glas, HR glas, HR+ en of HR++

Vloer isolatie

Via de vloer verdwijnt ongeveer 25% van de warmte.Thuis energie besparen kan door de vloer te isoleren kunt u eenvoudig energie besparen. Door bijvoorbeeld in de kruipruimte glas- of steenwol te plaatsen. Ook in jouw regio zit wel een gespecialiseerd Vloer Isolatiebedrijf.

Tocht kieren

Zorg dat alle kieren onder deuren en ramen worden afgesloten met bijvoorbeeld tocht strips. Deze strips houden de luchtstroom tegen waardoor de warmte minder snel de ruimtes verlaat. Hierdoor kan de verwarming structureel zachter gezet worden. Hierdoor kunt u thuis energie besparen, maar ook uw energie rekening.

Oude kozijnen laten meer kou en lucht door, nieuwe Kozijnen offerte met geïsoleerd glas en regelbare ventilatie verdient zichzelf terug. Kies voor kunststof of aluminium en ook schilderen is niet meer nodig.

Zonne-panelen

Als u zonne-panelen installeert op uw woning zult u zelf energie opwekken. Dit bespaart u veel geld op de energierekening. Door subsidies en moderne panelen aan te schaffen is de gemiddelde terugverdien tijd van zonne-panelen tegenwoordig vijf jaar. Ook zonder subsidie heb je de panelen binnen 10 jaar terugverdiend. Vind meer informatie en achtergronden over zonne-panelen.

Of vraag direct meerdere Offertes voor zonnepanelen aan (Tip!).

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kost redelijk veel geld. U kunt dit bedrag zien als een kleine, hoge rendement investering. Een slimme thermostaat kost 150 euro, en wordt door sommige energiebedrijven als actie gratis verstrekt. Deze kunt u met uw smartphone kunt bedienen, ook is deze hiermee volledig in te stellen. Het op tijd uit zetten van de verwarming scheelt enorm in het gasverbruik. Zoek hiervoor elders meer informatie over op als u wilt thuis energie besparen.

Gordijnen dicht

Met de gordijnen dicht houd u naast het zonlicht, ook koude toch tegen. Houd uw gordijnen zoveel mogelijk dicht. Zorg voor dikke gordijnen van isolerend materiaal aan achterkant. Zorg dat de gordijnen de grond raken zodat de toch er niet langs kan. Ook moeten de gordijnen achter de verwarming houden zodat de warmte aan de goede kant van de gordijnen blijft.

Om thuis energie besparen is goed u bewust te worden van uw energieverbruik. Dit kunt u het beste te doen door wekelijks of maandelijks of energieverbruik te bekijken. Tegenwoordig hebben de meeste Energieleveranciers handige gratis apps beschikbaar zodat u altijd op uw telefoon uw energieverbruik kunt meten.

BONUS; TIP 8

Maar je kunt thuis nog veel meer energie besparen, veel kunnen we met ons gedrag gemakkelijk positief beïnvloeden. Met de handige rekentools waarnaar verwezen wordt maken de te behalen besparingen direct duidelijk.

Enkele zaken waaraan je misschien niet direct denkt:

Bespaar ook met zelf energie opwekken, leef van de wind en overige online links.