Waterkracht, een stroom van energie.

Waterkracht

Het opwekken van stroom d.m.v. waterkracht gebeurd in duurzame waterkrachtcentrales. Waterkrachtcentrales kunnen het beste gebouwd worden in een bergachtig gebied met veel rivieren. Doordat een rivier veel water transporteert, zit er veel energie in het bewegende water, wat kan worden omgezet in elektriciteit wanneer het water een dynamo aan kan aandrijven. In bergachtige gebieden is het verloop van de rivieren hoog waardoor er meer energie uit het water is te halen. Door een stuwdam te bouwen kan er een meer voor de dam ontstaan dat meer druk oplevert bij de opwekking van electriciteit.

Hoe lager het hoogteverschil des te minder snel het water stroomt. in de rivier stroomt en dus minder stroom kan opwekken met dezeflde hoeveelheid water. Riviercentrales staan o.a. op de Maas te Andenne, Neuville, Monsin. Gebieden waar het verval nog relatief hoog en rendabel is.

Voordelen:

Een gletsjer (bron van de een rivier) bestaat vaak al langer dan duizenden jaren, wat we dus een blijvende en dus ook een duurzame stroom van water kunnen noemen. Bovendien is de opwekking van stroom door middel van deze manier niet schadelijk voor het milieu.

Nadelen:

Door stuwmeren stijgt het waterniveau voor de dam. In dunbevolkte gebieden zorgt dat voor weinig problemen, maar dat is niet vaak het geval bij een rivier. Toelichting afbeelding: het water stroomt van rechtsboven, de stuwdam, door de turbine naar het water linksonder. Het water laat het rad in de turbine draaien die in verbinding staat met de generator die vervolgens de stroom opwekt. Vanaf de generator gaat de stroom naar een transformator die de stroomspanning omzet, om het vervolgens via de elektriciteitsmasten af te kunnen voeren. Heeft aan of toevoegingen voor dit artikel? U kunt altijd iets insturen en wellicht staat het binnenkort op de website.

waterkrachtcentrale

Op www.goedkope-energie.org kunt u energie aanbieders vergelijken.