We verbruiken allemaal energie, de een iets meer dan de ander. Je neemt stroom af van je energieproducent waar je een bepaalde prijs voor betaald. Maar wist u dat u ook zelf energie kunt produceren? Dit kan bijvoorbeeld met een windmolen, zonne-panelen of aardwarmte. De energie die u zelf niet gebruikt levert u weer terug aan het stroomnet. Voor de terug geleverde stroom krijgt u geld van de energiemaatschappij. Met subsidie regelingen zijn de prijzen voor stroomafname en teruglevering 1:1.
Bij het zelf produceren van duurzame energie komt geen broeikasgas zoals CO2 vrij. Zelf energie opwekken is daarom veel beter voor het milieu en bent u gegarandeerd van 100% eigen, groene stroom. U als particulier kunt zonder veel kennis zelf thuis energie gaan opwekken, bekijk hiervoor deze uitgebreide Zonnepanelen Website voor volledige uitleg. Met later verderop genoemde subsidieregelingen kan dit een interessante investering zijn (voor de portemonnee en milieu).
Ook zonder subsidie is zonne-energie thuis al snel rendabel. Beoordeel jouw situatie eenvoudig door vrijblijvend advies voor Zonnepanelen aanvraag. Of bereken zelf de Terugverdientijd.
Zelf energie opwekken is het beste met:
- Aardwarmte (Geothermie)
- Windenergie (Windenergie)
- Zonne energie (Zonne-energie)
Energie opwekken met zonne energie
De zon is duurzame, kosteloos en schoon als bron voor uw energie productie. Hoewel in Nederland de zon niet altijd schijnt zoals u dat het liefste heeft, komt er nog altijd genoeg energie van de zon om zonnepanelen te laten werken als de zon achter de wolken zit.
Zonnepanelen zijn steeds meer de vinden op de Nederlandse daken. Energie produceren met zonne-panelen is sinds 2012 naast het milieu ook een leuke financiële investering. U kunt de energie van de zon gebruiken voor:
- Elektriciteit (zonnepanelen)
- Centrale verwarming (zonneboiler)
- Warm water (zonneboiler)
Naast advies voor Zonnepanelen kun je ook kosten laten uitrekenen van Zonneboiler en het financieel rendement van Zonnecollectoren in jouw situatie laten bepalen.
Zelf energie opwekken met windenergie
De wind is net als de zon een onuitputtelijke energiebron. Een wind die u kan voorzien van groene stroom en euro’s wanneer u even geen stroom verbruikt. Tegenwoordig zijn er allerlei formaten windmolens verkrijgbaar tegen zeer scherpe prijzen. U zoekt een formaat windmolen voor bij uw huis? Dat kan! Een kleine windmolen voor particulier gebruik kan met een briesje een enkele kilowatt opleveren.
Benodigdheden om zelf energie uit wind te produceren:
- Toestemming van de buren en gemeente (vergunning.)
- Uw energieleverancier en netbeheerder op de hoogte brengen.
- Een windmolen en een teruglevermeter. Met de teruglevermeter kunt u zien hoeveel stroom u aan het elektriciteitsnet hebt toegevoegd en wat u daar dus mee heeft verdient! Vaak heeft u geen nieuwe meter nodig, maar mocht uw netbeheerder een nieuwe aanbevelen dan zit hier vaak de mogelijkheid bij de meterstanden via uw smartphone, tablet en computer te kunnen volgen. Leuk voor een stormige dag op het werk.
Het is vaak mogelijk om een subsidie aan te vragen voor uw energie productie.
Het volgende filmpje gaat hier over:
Voordelen
- lagere energierekening
- 100% groene en eigen energie.
- Geen CO2 uitstoot.
- De prijzen van wind die stijgen niet.
Nadelen
- Windmolen is duur in aanschaf
- Vergunning en omwonende afhankelijk
- Financiële investering met laag rendement
- Subsidie niet voor particuliere producenten
Aardwarmte
Zelf energie opwekken om aardwarmte te gebruiken voor verwarming en koeling. Beide mogelijk in Nederland. Dit is een duurzaam en schoon alternatief of andere energiebronnen. Aardwarmte wordt vooral gebruikt voor verwarming en verkoeling van ruimtes. Zo kun je diep in de grond warm water oppompen en dit in een ruimte laten circuleren. Verkoeling kan plaatsvinden door de te vele warmte weg te pompen en weg te pompen. Deze vorm van energie is erg duurzaam door gebruik te maken van de aanwezige energie van de aarde. De pomp die wordt gebruikt verbruikt in verhouding met de levering, heel weinig energie.
Benodigdheden aardwarmte productie:
- Een bron met systeem (enorme diepte is vaak niet nodig.)
- Een warmtepomp.
- Een wand of vloersysteem voor afgifte van de energie.
Het bronsysteem is het systeem waar de aardwarmte door heen stroomt. Dit kan zowel water of lucht als energiedrager hebben. De warmtepomp pompt de energiedragende massa van lucht of water uit de aarde door het systeem naar het afgiftesysteem in huis. Een pomp die 0,5 kWh aan elektriciteit verbruikt kan het vijfvoudige aan bruikbare warmte produceren.
De gemakkelijkste manier van thuis zelf energie opwekken is nog altijd met behulp van zonnepanelen op het dak. Vind alles wat je voor aankoop moet weten op Zonnepanelen Info.
Ontdek ook andere natuurlijke bronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. En bekijk hoe je zelf eenvoudig ook thuis energie besparen gaat!