Zonnepanelen op huurwoningen met project Westerzon

De sociale huurwoningen van de woningcorporatie Eigen Haard in Amsterdam West zijn voorzien van zonnepanelen. Wanneer een verhuurder niet wil investeren in zonnepanelen heeft de huurder verder weinig keuze, maar dankzij het project Westerzon kunnen huurders alsnog kiezen voor zonnepanelen. Met dit project wordt er 42.000 kWh per jaar aan energie bespaard.
Het project Westerzon is een samenwerkingsverband tussen Eigen Haard, de Zonnefabriek en Stadsdeel West. Met dit project kunnen huurders zonnepanelen laten plaatsen zonder dat de verhuurder hoeft te investeren in de zonnepanelen. Dit doet namelijk de Zonnefabriek voor de huurders en zijn dan ook de eigenaars van de zonnepanelen.

Huurders besparen energie en geld

De zonnepanelen zorgen niet alleen voor minder energieverbruik en CO2-reductie, maar levert de huurders ook geld op. Huurders die deelnemen aan het project Westerzon in Amsterdam West hoeven alleen een maandelijks bedrag te betalen voor het gebruik van de zonnepanelen. Dit bedrag is lager dan de huidige energiekosten en stijgt ook minder snel dan de energieprijzen. Huurders besparen hierdoor direct geld.

Start van huurwoningen verduurzamen

Veel woningcorporaties en verhuurders willen hun huurwoningen verduurzamen, maar willen geen investeringsrisico lopen. Bij het project Westerzon is er een model ontwikkeld dat onafhankelijk is van wet en regelgeving waardoor het risico voor verhuurders laag is. Dit project zou een doorbraak kunnen zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen in Nederland.

Subsidie voor Westerzon project

Om het project Westerzon van de grond te krijgen, stelt stadsdeel West een eenmalige subsidie beschikbaar: €100.000. Deze subsidie wordt verstrekt door Dirk de Jager, portefeuillehouder Milieu: “Westerzon maakt het ook voor huurders mogelijk gebruik te maken van zonne-energie. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor West. We werken samen met bewoners, ondernemers en bedrijven hard aan een goed milieu en dragen hier dan ook graag ons steentje aan bij.”

Bronnen:
http://www.west.amsterdam.nl/diversen/nieuws/algemeen-nieuws/nieuws-natuur-milieu/zonnepanelen-sociale/
http://www.eigenhaard.nl/eigen-haard/nieuws/2012/westerzon-zonneenergie-voor-huurders-eigen-haard